/ Palvelumuotoilu

Palvelumuotoilu
Palvelumuotoilun menetelmillä voidaan kehittää palvelun käyttäjän ja tuottajan välistä kommunikointia. Positiivinen palvelukokemus on eduksi palveluntuottajan liiketoiminnalle ja käyttäjän kokemus yrityksestä sekä palvelusta paranee.
Palvelumuotoilu – Käyttäjäymmärrys osana yritystoimintaa
Positiivinen palvelukokemus on eduksi palveluntuottajan liiketoiminnalle. Brändit, asiakaspalvelu, toimintaympäristöt, myynti- sekä viestintämateriaalit ja -kanavat ovat niitä rajapintoja, joissa autamme asiakkaitamme tuottamaan onnistuneita palveluita eri kohderyhmille.
Palvelumuotoilulla saavutetaan arkeamme helpottavia ratkaisuja, jotka lisäävät tarjottujen palveluiden arvoa ja haluttavuutta. Palvelumuotoilulla varmistetaan, että palvelu tavoittaa käyttäjänsä ja yritys parantaa kannattavuuttaan sekä arvostustaan. Asetamme suunnittelumme päämääräksi ilahtuneen asiakkaan ja käyttäjän.
Käyttäjäymmärrys
Asiakkaan eli käyttäjän ymmärtäminen on palvelumuotoilun ytimessä. Projektien alkuvaiheessa selvitetään asiakkaiden tarpeet ja toiveet, sekä sisäistetään nykyisen palvelutason hyödyt, puutteet ja mahdollisuudet. Eri käyttäjäryhmät ja niiden tarpeet tunnistetaan luomalla käyttäjäprofiileja.
Tietoa kerätään kentältä oikeista palveluympäristöistä erilaisilla menetelmillä. Kerätystä tiedosta valmistellaan aineisto, jota käydään läpi osallistavissa työpajatapaamisissa. Reform soveltaa käyttäjäymmärryksen muodostamiseen myös itse kehittämiään menetelmiä.
Osallistaminen ja ideointi
Osallistamis- ja ideointivaiheessa järjestetään erilaisia työpajatapaamisia, joihin ottavat osaa käyttäjät ja palvelua tuottavan organisaation edustajia. Ideoinnissa tarkastellaan palvelukokonaisuutta mahdollisimman laajasti eri näkökulmista, mitä helpottaa aikaisemmin muodostetut käyttäjäprofiilit. On tärkeää että eri toimijat tulevat kuulluiksi, jotta oikeat kehittämistarpeet löydetään.
Käyttäjäymmärrysvaiheessa kerättyjen tietojen avulla suunnitteluryhmä ymmärtää palvelun käyttäjiä syvällisemmin. Tämän jälkeen uusien palveluideoiden kehittäminen ja olemassa olevien palveluiden jatkojalostaminen on sujuvaa.
Tulkinta ja prototypointi
Työpajoissa syntyneistä palveluideoista muodostetaan uusia palvelukonsepteja, joista laaditaan sisältökuvaukset ja määritetään palvelupolut. Avainasemassa on kyky tulkita käyttäjien tiedostettuja ja tiedostamattomia tarpeita sekä muodostaa näistä konkreettista lisäarvoa tuottavia elementtejä palvelujen sisältöihin.
Syntyneintä palvelukonsepteja testataan oikeilla käyttäjillä luomalla prototyyppejä, joiden avulla testaaminen on nopeaa ja kustannustehokasta. Voidaan soveltaa myös Virtual Reality -alustoja, joilla voidaan korvata prototyyppejä. Palvelukonsepteja arvioidaan ja jatkokehitetään saadun palautteen mukaan. Reform käyttää prototyyppien muodostamiseen itse kehittämiään kokemusperäisiä menetelmiä.
Tähän vaiheeseen kuuluvat myös liiketoiminta- ja ansaintamallien suunnittelu, palvelun kriittisten osien tunnistaminen ja erottautumistekijöiden määrittely.
Palveluiden tuotteistaminen
Palveluiden tuotteistamisella monimutkaisetkin palvelukokonaisuudet saadaan tuotettua helposti ymmärrettävään muotoon. Autamme hiomaan palvelukokemuksen huippuunsa laadukkaalla tuotteistuksella.
Yleensä palveluiden tuotteistamisessa eri palveluille luodaan tunnukset, visuaaliset kuvaukset digitaaliseen ja painokelpoiseen muotoon. Kuvaukset voivat koostua esimerkiksi palvelun sisällön määrittelyistä, sen toiminnasta, hinnoista ja palveluista saatavista eduista. Näitä kuvauksia voidaan käyttää eri markkinointikanavissa ja myyntiesityksissä.
Hyvin tehty palvelun tuotteistaminen helpottaa myös yrityksen sisäistä viestintää ja palveluiden hallintaa. Hyvä tuotteistus on kaupallistamista: palvelusta luodaan asiakkaalle houkutteleva vaihtoehto, joka on helppo ostaa. Samalla rakennetaan yrityksen laadukasta mielikuvaa ja lisätään brändin arvoa.
Reijo Markku
Toimitusjohtaja
Lähetä meille muitta mutkitta kuvaus projektistasi, joka kaipaa lisäsuunnittelua ja muotoilua. Perehdymme siihen Reformin tiimissä ja otan Sinuun yhteyttä toimenpide-ehdotuksella tai jos mahdollista tarjouksella.